En samfällighetsförening är en sammanslutning av delägarna i en samfällighet som förvaltas enligt Lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL).
Ändamålet med samfälligheten anger ramen för samfällighetens verksamhet och gränserna för dess befogenheter.
Föreningen är behörig att vidta alla åtgärder som kan hänföras till utförande eller drift av de gemensamma anläggningar som ingår i samfälligheten.
De grundläggande besluten för förvaltning av samfällighetsföreningen fattas på föreningsstämma genom majoritetsbeslut. Styrelsen verkställer besluten och svarar för den löpande förvaltningen.
Under förvaltningen kan önskemål om kompletteringar eller förändringar av gemensamhetsanläggningen uppstå. Kompletteringar och förändringar kan beslutas av samfällighetsföreningen och genomföras så länge som man kan hänföra dem till förnyelse eller drift av gemensamhetsanläggningen. Åtgärderna får inte äventyra det huvudsakliga ändamålet med gemensamhetsanläggningen eller leda till sådana betydande kostnadsökningar eller andra olägenheter för medlemmarna att deras enskilda intressen inte blir beaktade i skälig omfattning.
Styrelsens uppgift är att ha hand om den löpande Förvaltningen av samfälligheten och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. Styrelsen är därmed bunden av SFL, stadgarna och i princip av stämmobeslut. Om föreningsstämman fattar ett beslut som strider mot SFL eller stadgarna så har styrelsen både rätt och skyldighet att vägra att verkställa beslutet.
Inom styrelsen utses firmatecknare som är behörig att företräda oreningen mot tredje man (sluta avtal om t ex snöröjning, göra beställningar av olika slag).
En av styrelsens viktigaste uppgifter är att hålla reda på föreningens ekonomi. Styrelsen skall se till att erforderliga medel uttaxeras av medlemmarna, föra redovisning av föreningens räkenskaper och avge förvaltningsberättelse till föreningsstämman. Styrelsen skall också upprätta underhålls- och förnyelseplan.
Det är inte styrelsens uppgift att utföra underhållsåtgärderna, utan att se till att de blir utförda.
Ordföranden har ansvar för att förvaltningen fungerar. Ordförandens främsta uppgift är således att se till att styrelsen sammankallas, att beslut fattas i de olika frågorna samt att besluten verkställs på förutsatt sätt. En annan viktig uppgift för ordföranden är att se till att informationen mellan styrelsen och medlemmarna upprätthålls i båda riktningarna.
Sekreteraren skall föra protokoll över styrelsesammanträdena, sköta föreningens korrespondens och hålla reda på föreningens papper. Sekreteraren bör också svara för kallelser till styrelsesammanträden och föreningsstämmor och föra en förteckning över de fastigheter (medlemmar) som har del i samfälligheten. Sekreteraren bör också svara för meddelanden, informationsblad o.d. som föreningen skickar ut till medlemmarna.
Kassören har hand om föreningens ekonomiska verksamhet. Kassören ser till att erforderliga medel för förvaltningen uttaxeras av medlemmarna och för bok över föreningens inkomster och utgifter. Kassören upprättar vid varje räkenskapsperiods slut förslag till berättelse över föreningens ekonomiska verksamhet.
Revisorernas uppgift är b1 a att utföra viss löpande kontroll av verksamheten i föreningen. Huvuduppgiften är dock att granska styrelsens förvaltning vid slutet av verksamhetsåret. Denna granskning omfattar redovisningshandlingar av olika slag. Revisorerna bör även gå igenom protokoll och andra handlingar för att se om förvaltningen skötts på ett korrekt sätt enligt stämmobeslut, stadgar och lagregler. När revisorerna har avslutat sin granskning skall den avge en revisionsberättelse.
Denna skall vara klar i god tid före stämman så att den kan hållas tillgänglig under kallelsetiden.
Den som vill veta mer rekommenderas att läsa SAMFÄLLIGHETER, Handbok för samfällighetsföreningar av Tommy Österberg (finns på biblioteket) eller läsa på Lantmäteriets web.